lördag 2 maj 2015

KO5: Museumbesök i Sinebrychoff, del 2

För ett par månader sedan var jag på ett konstbesök till Sinebrychoffs konstmuseum som jag redan skrivit en gång om i ett tidigare inlägg angående det. Som jag tidigare lovade, kommer detta korta inlägg att handla mera om själva konstverken på museumet samt mina egna tolkningar av dem. Museumet bestod av olika avdelningar med olika stilars och tiders konstverk, bl.a. en gotisk utställning. Tyvärr har jag inte bilder från dem alla, men jag tänker titta närmare på tre av målningarna jag fann intressantast.

Vanitas, Edward Collier (1661)
 Då vi gick på museumet fastnade jag en stund för detta konstverk. Av någon orsak tyckte jag den var mäktigare än de andra målningarna som låg runt den. Jag tycker att målningens budskap starkt signalerar makt, vad makt innebär och vad makt kan leda till. Den är målad med olja på trä av Edward Collier (1661) och bär namnet Vanitas. Efter att jag undersökt språket lite kom jag fram till att namnet på tavlan är latin och betyder fåfäng. Enligt mig symboliserar målningen det som händer då någon får för mycket makt. Ju mer makt man känner sig få, desto mer vill man ha. Då man blir blind för farorna som ligger bakom makten och ansvaret det bär med sig, kan det leda en till graven. Det som på bilden tyder på en rik person är guldkronan med pärlorna och juvelerna insmyckade samt guldstaven, men också solfjädern, den vackra bordduken, boken (Bibeln?) och snäckan. Färgerna i målningen är ganska mörka, vilket var typiskt på 1600-talet. Jag brukar ofta försöka tolka bilden från olika synvinklar för att få en bredare uppfattning om den. En annan tolkning jag gjorde av bilden är att man med hjälp av sin maktposition försöker skrämma sitt folk för att kunna behålla både sin maktposition och allmänt lugnt. På detta vis fungerade t.ex. kyrkan på medeltiden, då det skrämdes med skärselden och helvetet ifall man inte betalade avlatsbreven.
 
Orpheus singing to the animals, Giovanni Benedetto Castiglione (1644)


Jag tyckte också att bilden ovan var en ganska intressant målning. Målningen är olja på duk och målad av Giovanni Benedetto Castiglione (1644) och på bild finns flera djur från olika världsdelar och biotoper. Alla dessa djur skulle omöjligen kunna befinna sig i en skog samtidigt på samma plats, vilket gör denna målning en aning sagolik. Den ger den klassiska bilden av att djur alltid samlar sig kring bra sång eller musik, samma element som används i Disney- filmer då alla djur samlar sig kring de sjungande prinsessorna. Jag tolkar denna målning som att oberoende av vilken bakgrund man har kan man ändå finna saker man har gemensamt med andra- det finns alltid något som enar oss. 


Ecce Homo, Jusepe De Ribera (1644)

Jusepe De Riberas Ecce Homo (1644) gav mig känslor av obehag. Denna oljemålning på duk föreställer Jesus som skall korsfästas, det är likt ett porträtt. Man ser tydligt hur törnkronan sticker rakt in i hans panna så blodet börjar rinna, hans smutsiga naglar och bleka hud. Skuggorna på bilden är mörka och kontrasten synns bra. Hans röda klädnad symboliserar antagligen blodet han gjutit för folket. Det som jag tyckte var mest skrämmande och otäckt med bilden var hans ögon- de är alldeles kolsvarta. Hans min är hemlighetsfull men hans ögon trötta.



Tidsanvändning: 

Planeringen av blogginlägget, skrivandet och ihopsättandet: 1,5h 
Forskning:30min 
KO5 sammanlagt: 19h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar