torsdag 23 april 2015

KO4: Bildanalys

Eftersom jag inte har bestämt mig för vilken konstnär / konstriktning jag tänker välja för denna kurs, tänker jag lite experimentera före jag väljer! Idag har jag ägnat hela kvällen åt att skriva ett essäprov i modersmål om ett konstverk och på lördagen skall jag åka till Kiasma för att kolla på Robert Mapplethorpes utställning. 
Jag tänker sätta in mitt essäprov här, eftersom jag bra kan utnyttja det till denhär kursen. Vi fick välja mellan flera olika uppgifter, men jag valde att göra en bildanalys då jag aldrig förr gjort en påriktigt. Jag ansåg att detta var en perfekt chans, då jag kan använda den för denhär kursen också! Låt alltså detta vara en start för kurs 4 i bildkonst. 


"Himlen av eld


Den berömda oljemålningen Skriet (18939 av den norska konstnären Edvard Munch hör till en av världens mest uppskattade målningar. Munch har målat en person som står på en bro eller en gånggata och håller sig för ansiktet samt ser ut att skrika, en himmel i starka färger och vatten under horisonten. Men hur brukar denna målning egentligen tolkas och varför förmedlar den så starka känslor?
I mitten av Edvard Munchs målning står en person som håller sig för huvudet som om han täckte sina öron eller kinder. Personens ögon är stora och munnen är öppen så det ser ut som om han skulle skrika. Bakom honom finns en gånggata eller en bro och längs med den går två figurer. I bakgrunden finns en vacker himmel av eld som skiftar i starka färger av rött och orange, samt två små båtar i en stor sjö.
Personen ser hysterisk ut, som om han vore alldeles skräckslagen eller lida av intensiv ångest. Hans nedre kropp lutar sig lite åt ena hållet och det ser ut som om han skulle hålla på att falla eller försöka luta mot staketet vid gånggatan. Personligen tycker jag att det ser ut som om han lider av en plötslig panikattack som fyller hela hans kropp. Paniken tar ett fullständigt grepp om honom, han fumlar och tänker falla, han täcker öronen för att få det innersta skriket att upphöra. Ett annat sätt att tolka bilden är att det är han själv som skriker- kanske för att försöka lätta på sin ångest som trycker på i bröstet.
Edvard Munch har använt sig av starka färger och typiska expressionistiska drag synns på konstverket. Jag tycker att målningen fyller de expressionistiska kraven, eftersom Munch medvetet har använt sig av starka, intensiva färger som t.ex. röd och orange, han har förvrängt formerna med hjälp av virvlande och stora penseldrag likt Vincent van Gogh. Expressionismen från 1800-1900-talet handlar också om att konstnären uttrycker sina egna känslor, vilket passar in perfekt på Skriet.
Munch har använt olika färger väldigt effektivt, för att understryka känslorna som kommer fram i verket. Den röda samt orangea färgen som han använt för att färga himlen symboliserar paniken och hysterin som fyller hela kroppen likt en löpeld eller ett stort blödande sår inuti kroppen. Trots detta har Munch också målat lite gult på himlen, vilket jag tror att symboliserar hopp om att attacken skall sluta. Även om panikattacker känns som det värsta som finns, så kommer även de att gå över någon gång då stormen inombords lagt sig. 


Det mörka vattnet har Munch målat met utdragna penseldrag. Detta tolkar jag som om han vill visa något mellanstadium mellan att vara lugn och hysterisk, då de olika nyanserna av blått är blandade med orange och gult. Paniken speglas i det lugna psyket vilket leder till fullständig ångest, eller tvärtom. Harmonin i målningen bildas av dessa tre: personen som känner en panikattack bryta ut, den lugna sjön som störs av paniken och himlen som flammar av paniklågor och gnistor av ångest. Målningen fungerar också tvärtom- himlen, paniken, som brutit ut i kroppen men lugnas ned av sjön och personen som ännu kämpar med den sista hysterin.
Något annat man kanske fäster uppmärksamheten vid är detaljerna i bakgrunden. De två figurerna i bakgrunden kan vara ett par som är ute på promenad. Detta tyder på att panikattacker kan höra till vardagen som rullar på oberoende av attacken. Folk går förbi utan att märka det känslohav alla har inom sig, båtarna ligger i hamnen och vardagslivet runtomkring fortsätter som vanligt. I bakgrunden vid horisonten kan man också se något som liknar en stor byggnad, kanske en kyrka eller ett museum.
Den kända målningen har alltså ett budskap som kan kännas svårt för många- panik. Verket visar uttryckligen hysterin i personens ansikte, men balansen finns i sjöns lugnande färger- fastän hela himlen brinner." 



Tidsanvändning:

Planeringsmöte för kursen: 3h 
Planering av essäprovet: 30min 
Skrivandet samt finslipning: 3,5h 
Planeringen av blogginlägget, skrivandet och ihopsättandet: 1h 
Sammanlagt: 8h 


Källförteckning: 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Huuto#/media/File:The_Scream.jpg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar